Menu Luk
Villaventilation
VI SØRGER FOR ET BEDRE INDEKLIMA I DIN BOLIG. DER ER TRE MÅDER AT GØRE DET PÅ: SELVBYG, MEDBYG ELLER TOTALBYG.

Cases

Uden ventilation var kælderen ubeboelig

I Jacob Søgaard Larsens hus fra 1936 bruger familien på tre også den 105 m2 store kælder til beboelse. Da de flyttede ind huset, var kælderen fugtig, og luften var tung, så det var ubehageligt at opholde sig der. Samtidig var Jacob var bekymret for radon, der kan have en sundhedsrisiko.

For at gøre kælderen beboelig valgte Jacob at få en ventilationsløsning, der sørger for et godt indeklima med frisk luft i kælderen. Ventilationsanlægget sørger for et luftskifte 12 gange i døgnet, så han ikke længere behøver være bekymret for risikoen ved radon.

“Det er de bedste penge, jeg har givet ud. Uden ventilationsanlægget ville kælderen have været ubeboelig”, fortæller Jacob.

Det væghængte ventilationsanlæg er placeret i kælderens teknikrum sammen med husets øvrige installationer, og alle rør er placeret skjult mellem loftet og gulvet ovenover.

“I starten eksperimenterede vi lidt med anlægget, men nu lader vi det bare passe sig selv – og det er virkelig effektivt. Vi har udsugning direkte i brusenichen, og det betyder, at vi kan gå i bad alle tre, uden at der kommer dug på spejlet. Så vi er helt fri for besværet med udluftning, og vi kan faktisk ikke se det på elregningen”, fortæller Jacob.

Et ventilationsanlæg passer jo bare sig selv

“Man skal jo ikke gøre noget ved det. Det passer sig selv, man skal bare rense filtrene hver tredje måned”, fortæller Karsten Vollmer Larsen fra Værløse.

I forbindelse med en større tilbygning fik Karsten installeret et ventilationsanlæg – det var nødvendigt, hvis byggeriet skulle overholde kravene i BR10 om både tæthed og luftfornyelse. Ventilationsanlægget står trygt og godt på loftet i den gamle del af huset, hvor indretningen var perfekt til et ventilationsanlæg.

I det daglige tænker familien ikke over, at de har en ventilationsløsning – et sikkert tegn på et godt indeklima. De er blevet fri for gener som vand i vinduerne, når det er koldt udenfor. Fugten er et tegn på for høj luftfugtighed, som giver gode vækstbetingelser for skimmelsvamp og husstøvmider. Ventilationsanlægget har sikret, at luftfugtigheden er faldet, og der er ikke længere antydningen af fugt i karmene.

540x288_cases

”Vi justerer aldrig på det. Jeg synes ikke, det er nødvendigt, heller ikke selvom vi er mange mennesker. Det er virkelig nemt, og vi er rigtigt glade for løsningen”